vergeten singer/songwriters: Nick Drake

Know that I love you
Know I don’t care
Know that I see you
Know I’m not there

Nick Drake (geboren in 1948 te Birma als Nicolas Rodney Drake) was een Engelse singer/songwriter. Drake werd op twintig-jarige leeftijd al ontdekt en een jaar later (1969) kwam zijn eerste album, `five leaves left’ uit. Drake fluisterde zich door nog twee breekbare maar niet erg succesvolle platen, worstelde zich door verschillende depressies en ging waarschijnlijk ten onder aan miskenning, een gevoel van falen en van zinloosheid en grote ongelukkigheid in het algemeen. In de nacht van 24 op 25 november 1974 (mijn geboortejaar) nam hij een overdosis antidepressivum; de volgende ochtend vond zijn moeder hem dood op bed. Naast zijn bed het boek De mythe van Sisyphus van Albert Camus, een essay over het absurde van het bestaan en de existentiële vraag naar de zin van het leven.

Het verhaal van Nick Drake is in en in tragisch en bij leven heeft hij helaas nooit de erkenning voor zijn werk gekregen die hij later wel kreeg. Hedendaagse singer/songwriters die onmiskenbaar door Drake zijn beïnvloed zijn bijvoorbeeld Elliott Smith, Damien Jurado, Damien Rice, Thomas Dybdahl en Tom McRae.

De muziek van Drake kenmerkt zich door melancholie, zijn delicate gitaarspel en breekbare fluisterstem. Geen muziek om te draaien wanneer je somber bent, maar ideaal als begeleider bij een lichtmelancholische bui, een tannige wijn en gedimd licht.

(deze post is onderdeel van een serie: vergeten singer/songwriters)

Advertenties

2 gedachtes over “vergeten singer/songwriters: Nick Drake

  1. Goed dat je aandacht besteedt aan dit genie, hoewel ik vermoed dat Nick Drake bij de gemiddelde lezer van dit blog zeker niet vergeten is. 🙂

    • @Sander,

      voor veel muziekliefhebbers denk ik inderdaad dat zij hem niet vergeten zullen zijn. in het algemeen denk ik wel dat hij wat in de vergetelheid is geraakt, vandaar.

Reacties zijn gesloten.