Henryk Górecki – symphony of sorrowful songs

`Niet huilen, moeder. Koningin van de Hemel, reinste Maagd, bescherm mij altijd’.

Dit zijn de woorden die Helena Wanda Blaziaskówna tijdens de Tweede Wereldoorlog in de muur van haar cel in het Palace Hotel in Zakopane kraste. Dit gebed vormt samen met het gebed van Maria aan haar Zoon aan het kruis de kern van de 3e symfonie van Górecki.

Wanneer een schrijver blijkbaar zo onder de indruk is van een bepaald muziekstuk of een lied dat hij het een plek geeft in een van zijn boeken, dan wil ik die muziek altijd horen. Zo kwam ik via het boek dat ik momenteel aan het lezen ben, Brandglas van Sjaak Verboom, op de Symfonia Piesni Zalosnych (symphony of sorrowful songs) van de Poolse componist Henryk Górecki.

Wanneer je de cd opzet blijft het eerst stil, totdat na een tijdje een trage contrabas klagerig opklimt uit het niets. Vervolgens voegen cello en violen in en pas na een tiental minuten komt de sopraan. De muziek van Górecki is eenvoudig en minimaal. Het vergt wat geduld en stilte om het tot je te laten doordringen. Maar wat een mooie en spiritueel geladen muziek blijkt het dan te zijn. Het heeft een bepaalde droevigheid over zich, maar tegelijk troost het je. Een prachtige ontdekking die ik zal koesteren.

Advertenties

2 gedachtes over “Henryk Górecki – symphony of sorrowful songs

  1. Ja geweldig he? Wist je dat deze symphony zelfs in een aantal hitparades heeft gestaan?
    Als je dit kunt waarderen dan moet je ook eens gaan luisteren naar John Tavener (o.a. Protecting Veil) en zeker ook naar Arvo Pärt. Deze laatste maakt bijna minimalistische muziek maar snijdt door merg en been (b.v. Fratres, Tabula Rasa, Te Deum of Für Alina).
    Deze 3 componisten worden wel ‘The God Squad’ genoemd.
    Ben benieuwd naar je bevindingen!

Reacties zijn gesloten.