Soundtrack for the Summer

Wanneer de temperaturen stijgen, verandert geleidelijk aan ook de keuze van mijn muziek. Dat is ieder jaar weer zo en ook nu. Americana, singer-songwriter, country, rock en folk maken plaats voor soul, jazz, latin, world en reggae. Als de zon buiten schijnt, dan ook in mijn oren. Zoiets.

Welke albums frequenteren nu mijn cdspeler en ipod?

The Bright Mississippi – Allen Toussaint
Deze cd wordt beter met elke luisterbeurt die ik hem geef. Vrienden kwalificeren dit smalend als ‘liftmuziek’, maar wie goed luistert ontdekt de pure brille. Zijn optreden op North Sea Jazz vorig jaar was verpletterend. The Bright Mississippi is New Orleans jazz, beurtelings swingend en zwoel. De bandleden zijn van wereldklasse. Toussaint is de master: als pianist en producer. Heerlijke muziek.

Ray Sings, Basie Swings – Ray Charles and Count Basie
Een heel anders soort jazz: big band, swing, blues. Maar je wordt geheid vrolijk van de combinatie van de Count Basie Orchestra en de smooth voice van de koning van de soul. Een technisch hoogstandje: de muziek is ingespeeld onder een recent ontdekte live-opname van Ray uit 1973. Uit dat optreden is de zangpartij genomen en geremastered. Het resultaat is grandioos en tijdloos.

Legend – Bob Marley
Behoeft dit enige toelichting? Bob Marley zal nooit overtroffen worden.

Speranza – Izaline Callister
Heel relaxte muziek van Curacao. Geheel gezongen in het Papiamentu. Een zomerse mix van latin, carribean en jazz, met een licht-melancholische sfeer.

The Neighbourhood – Los Lobos
Los Lobos is vooral bekend van de megakraker La Bamba. En dat is jammer, want deze groep heeft veel meer in huis. Niet voor niets zijn de critici altijd lyrisch over hun platen. Los Lobos laat op unieke wijze werelden samenkomen. Rock ’n roll, roots, americana, tex-mex, country en traditionele Mexicaanse muziek smelten samen – en dat klinkt nergens gekunsteld. Dit is één van hun oudere cd’s. De energie en de liefde voor muziek spatten er van af.

New Moon Daughter – Cassandra Wilson
Nog zo’n artiest die moeiteloos verschillende stijlen integreert in haar muziek. Jazz, soul, latin, funk, country, folk. Maar de lage, zwoele en flexibele stem van Wilson stijgt daar steeds bovenuit. Soms zijn haar songs loom, dan weer zinderend, altijd beelden oproepend van het diepe Zuiden van de VS.

On A Blue Note Trip; Saturday Night, Sunday Morning – Vaious Artists
On A Blue Note Trip is een geweldige album-serie, waarin top-dj’s jazzklassiekers aan elkaar rijgen en voorzien van relaxte beats. Perfecte achtergrondmuziek voor een late, warme zomeravond.

Havana Revisited – Various Artists
Denk Buena Vista Social Club. Lag voor vijf euro in de schappen: een koopje. Een dubbelcd vol Cubaanse jazz en Son, met namen als Ibrahim Ferrer en Compay Segundo.

Down In New Orleans – Blind Boys of Alabama
The Blind Boys draai ik zomer én winter. Deze cd bevat traditionele spirituals, op de bekende virtuoze en bezielde wijze uitgevoerd door de zangers, maar dit keer begeleid door topmuzikanten uit New Orleans (waaronder de al eerder genoemde Allen Toussaint).

En wat is jouw ‘soundtrack for the summer’?