Metropolis – Zuiderpark Rotterdam, 2010

Wat is het toch fantastisch om in Rotterdam te wonen. Het stof van `le grand départ’ is nog niet opgestegen of in het Zuiderpark, op fietsafstand van mijn huis, is het mooiste festival van Nederland, Metropolis, al weer neergestreken. En: nog altijd gratis.

Metropolis is dan gratis, dat neemt niet weg dat ze meestal een interessante line-up hebben, waar af en toe verrassende dingen tussen kunnen zitten. In elk geval niet alleen maar standaard festival-materiaal.

Ik kwam zo rond 14:30u aan, en ging eerst even kijken bij James Yuill, in `the garden’. Grappig, hoe hij akoestisch gitaar, zang en chemical-brothers-achtige-beats met elkaar combineert tot popliedjes die hij dan vaak weer laat ontaarden in transverwekkende dance-grooves, maar het kon me niet echt boeien; dus maar vast op naar het `3FM serious talent’ podium, ondertussen nog wat meepikkend van Adam Green bij de `workers stage’. Green, ex-Moldy Peaches, is een hippe singer-songwriter uit New York; met zijn band zet hij een geroutineerde show neer en steelt en passent wat vrouwenharten.
Bij het 3FM podium aangekomen pik ik nog een staartje mee van Handsome Poets, de vijf jongens die dit jaar de Serious Talent Contest wonnen. Leuke, vrolijke muziek, zelfverzekerde presentatie, maar ook nog wel wat onvolwassen; en die uitspraak! Waarom altijd dat lelijke dutch-lish? Afijn, ik kwam voor Little Things That Kill, de band rond Antonie Fountain; een aantal jaar geleden wonnen ze, toen nog onder de naam Eleven, de Grote Prijs van Nederland, maar dat heeft ze blijkbaar niet echt op weg geholpen, want nog steeds krijgen ze heel weinig aandacht. En dat is onterecht, want hun nieuwe cd, `smokescreens’ is een volwassen album met pakkende liedjes, en zoals verwacht pakt dat live heel goed uit. Een ideale festival band, wat mij betreft, ik zal hun muziek niet snel opzetten, daar is het mij wat te voorspelbaar cq inwisselbaar voor, maar op een festival is het dolle pret. De heren zetten een geoliede show neer en de liedjes blijven moeiteloos overeind binnen de toch wat anonieme setting van een festival. Ik ben ze ook weer even snel vergeten, daar niet van, maar ik heb in elk geval even echt genoten, voor het eerst deze middag. Later kom ik hier nog even terug voor The Mad Trist, DE nieuwe rocksensatie van Nederland, naar verluit, en met hun puike debuut cd, geproduceerd door De Staat voorman Torre Florim, maken ze alvast een goede indruk. Ook live staat het als een huis, muzikaal gezien, al vind ik de presentatie een beetje mat (misschien nog eens kijken naar hoe Little Things That Kill dat ook al weer deed, heren…)

Tim Knol, inmiddels een bekende naam, speelt met zijn band (incl. oa. mentor Anne Soldaat), op de `thinkers stage’, het hoofdpodium van Metropolis. Zijn liedjes zijn niet bijzonder, om niet te zeggen matig, maar hij weet niettemin wel degelijk te boeien. Dat komt ten eerste door zijn mooie stem, ten tweede door de professionele band (toch allemaal vrij jonge jongens), het sublieme gitaarspel van Anne Soldaat (die is dan weer niet zo jong meer), en het ongebreidelde enthousiasme van de heren. Ongecompliceerd mooi.

Terug naar 3FM, waar ik onder het genot van een broodje hamburger en een biertje een stukje Beans & Fatback meepik. Onno Smit en de zijnen mengen soul, funk en blues met pop en country. Een swingend geheel en met `all i think about’ (zie onderaan) hebben ze in elk geval de zomerhit van het festival. Maar, niet te lang blijven hangen, want op het hoofdpodium gaat Babylon Circus als een stampende gipsy-trein van start. Wat een feest! De zigeuners uit Lyon zetten een dampende potpourri van ska, reggae, gipsy , rock en jazz neer en krijgen het hele veld aan het dansen. Wat mij betreft het hoogtepunt van dit festival.

Hieronder twee filmpjes van artiesten die op Metropolis stonden; voor meer foto’s klik bovenaan op de banner…

2 gedachtes over “Metropolis – Zuiderpark Rotterdam, 2010

  1. Pingback: Metropolis festival « RELIREL

Reacties zijn gesloten.