dubbelrecensie: Hamden by ME & Saint Bartlett by Damien Jurado

tonight, i have to turn myself in
a lot more to lose
than there’s to win

i’m dead, dead to the world,
i’m living in
not handed down,
but from within

lift me up
raise me high above
what i believe

lift me up
make me weightless
so i can receive

(ME – weightless)

Twee albums, twee topmuzikanten, veel overeenkomsten, maar ook verschillen: Minco Eggersman en Damien Jurado. Beiden singer-songwriters met een voorliefde voor gevoelige, diepzinnige, soms wat sombere, maar altijd hoop biedende songs. Beiden hebben iets met Pedro the Lion’s David Bazan. Beiden een serieuze inslag, en hang naar spiritualiteit en mystiek.

De een, Minco Eggersman (ook wel ME) heeft net zijn nieuwste album uit, het prachtige, verstilde, persoonlijke en diep spirituele `Hamden’. Minco heeft het met een paar bevriende muzikanten opgenomen in een klein Amerikaans kerkje in Hamden. Hij hees zich in een domineespak, schudde het stof van zijn voeten en ging op zoek naar de essentie van zijn bestaan. Door alle angsten, depressies, twijfels en worstelingen heen kwam hij uiteindelijk bij het huis van God uit. Het is geen makkelijke cd geworden, en toch niet loodzwaar. De muzikale invulling is minimaal en authentiek, geen noot teveel, en toch: vol spanning. De sferische clipjes die filmmaker Jaap van Heusden erbij maakte versterken de muziek goed en zijn kunstzinnig: je blijft ernaar kijken.

De tweede cd, `St Bartlett’ van Jurado komt eind mei pas uit; niettemin heb ik hem via via toch al kunnen beluisteren. St Bartlett is Jurado ten voeten uit, maar dan een stapje verder. De samenwerking met producer Richard Swift heeft hem opgestuwd naar eenzame hoogte. St Barlett is lichter en luchtiger dan Hamden, en Jurado orchestreert meer dan Eggersman, maar de sfeer van beide albums sluit wat mij betreft perfect op elkaar aan.
Net als in het echte leven, waar diepe dalen altijd gevolgd worden door nieuwe hoogtes, en uitzicht op nieuwe vergezichten, en waar de schoonheid van dat nieuwe uitzicht voor een deel gedefinieerd wordt door de dalen die eraan voorafgingen, zou je eigenlijk eerst Hamden van Eggersman moeten luisteren, gevolgd door Jurado´s St Bartlett. De laatste komt als het ware voort uit de eerste…

throw down the soul
keep it in the soil
will you return
with a mighty storm?

packets full of silver
treasures made of gold
will you return
with a mighty storm?

hiding in the shadow
caught in the trees
will you return
with a mighty storm?

(Damien Jurado – with lightning in your hands)

Een gedachte over “dubbelrecensie: Hamden by ME & Saint Bartlett by Damien Jurado

  1. Ik vind de nieuwe plaat van Damien Jurado erg goed. Ik ben sowieso een groot liefhebber!
    ME vind ik sympathiek, de vorige plaat en at the close ook, maar het boeit me gewoon niet genoeg. Elke plaat probeer ik het opnieuw, maar het beklijft niet. Tja…

Reacties zijn gesloten.